tisdag 31 maj 2011

Perspektiv

Egentligen har jag inte rätt att klaga på någonting överhuvudtaget. Det finns alltid dem som har det värre. Mycket mycket värre. Jag är inte svårt sjuk. Ingen i min familj är det. Jag är inte arbetslös och behöver inte gå på bidrag. Jag är inte hemlös. Jag saknar ingen kroppsdel. Jag har inte ensam flytt till ett främmande land och mist hela min familj i hemlandet under grymma omständigheter. Jag är en bortskämd skitunge. Nu får det vara slutklagat på småsaker och därmed jämt.

måndag 30 maj 2011

Kommunkalas

Idag har vi varit på kommunhusets (och mammas arbetsplats) nyinvigning efter den stora renoveringen. Jonathan anslöt också, totalt omedveten om att han var iakttagen.
Jag gissar att vi har Sveriges snyggaste kommunalråd. (Det är tur att jag själv är kvinna för annars skulle jag aldrig komma undan med en sån osaklig kommentar.) Tårtan var inte bara gratis - den var god också. Alvar skrutten tyckte fiolspelarna var särskilt spännande.

Det kostar på

Jag har just betalat 5406 kronor bara i elräkningar! Vi får ett fint hus men gudarna ska veta att det svider. Tur att jag får ärva kläder av min mamma. Tur att man kan gå på kommunhusets invigning och äta gratis tårta idag. Jag får säga åt Odin att äta mycket så behöver han ingen middag sen. Skämt åsido. Nu ska vi gå ut och leka (Odin är hemma idag för förskolan har planeringsdag) och blåser vi inte bort så ses vi nog snart igen.

söndag 29 maj 2011

Medeltid och morsor

Medan större delen av släkten ägnat sig åt marathon har vi här hemma mest slappat och ätit. Alvar som är 5 månader idag har börjat äta smörgåsrån och det tycker han är jättegott, stackarn, han vet inte annat. På lördag förmiddag gick vi till medeltidsmarknaden. Odin fick åka hästvagn. Kläderna har han valt själv. Han har stil grabben. Kolbullen får man inte missa.Lördagens middag ser kanske inte så delikat ut men det är inte mycket som slår vildfångad regnbåge och rökt sik. Idag var det mammornas dag och vi åkte till svärmor. Jag hade gjort en tårta.Mats med sin kära mamma.


fredag 27 maj 2011

Himlaspel

"Titta Odin! Kolla regnbågen! Har du sett vad fint? Så många färger! Ser du den? Ser du den gubben?" Jag och Jonna var alldeles till oss häromdagen över den vackra regnbågen medan Odin liksom bara "jaha?".

onsdag 25 maj 2011

Matsedeln som försvann

Matplaneringen i det här hushållet har havererat. Jag höll fast vid matsedlarna längre än vanligt men nu är det mer ovisst vad som hamnar på tallriken. Det är lätt att vara ambitiös i teorin men när man står där på eftermiddagen och tröttheten kommit ikapp en och två barn pockar på uppmärksamhet, då känns det där långkoket med högrev eller den där grytan med trehundra grönsaker som ska strimlas och hackas som ett skämt. Så det slutar med falukorv och sen tänker jag att nästa vecka... nästa vecka blir det andra bullar...

Vispen*

Tack Elina som sett till att Alvar äntligen, efter nästan fem månaders levnad, fått plats i min blogg-header.

*Här hemma kallas Alvar också för Vispen, eftersom han alltid sprattlar så mycket med armar och ben.

tisdag 24 maj 2011

Bebisspråk kontra vuxenspråk

Idag har jag, ett par andra mammor och en pappa träffats och tjattrat i mun på varandra några timmar medan Odin var på förskolan. Hur mycket jag än älskar min livfulla vardag med gossarna så behöver jag få prata annat än bebisspråk ibland. Det kan nog de flesta föräldralediga skriva under på. Efter att jag fått prata lite vuxenspråk blir jag en mycket roligare och tålmodigare mamma för mina barn att tass med.

måndag 23 maj 2011

Lugn och lat

Vi har haft en lagom lugn och lat helg. Fika i det fria, grillning med J&J, kaningos och lite nytta på bygget. Odin har invigt sin tuffa jacka, som Mats fick av sin pappa när han varit i USA och jobbat.

fredag 20 maj 2011

Doris är rädd för sin nya matskål.
Odin är rädd för att bli kladdig.
Alvar är rädd för karlar som nyser.
Jag är rädd för döden.

Kyrkisavslutning

Le grand finale på kyrkis igår var storslagen. Käpphästhinderbana med medalj när barnen gick i mål och glass-och korvkiosk på det. Barnen kommer gråta av saknad ända tills i höst när kyrkis öppnar igen.Idag har vi en lugn hemmadag med utelek och tvättning. Ikväll blir det hemgjord pizza och glass och jordgubbar till efterätt. Men först och främst ska jag dricka kaffe för jag har just gjort det stora misstaget att ta en tupplur. Nästa gång jag tänker sova middag så påminn mig om att jag känner mig ännu sömnigare efteråt. Och om jag ändå envisas så påminn mig om att åtminstone inte sova i en konstig ställning i soffan, för då kommer jag kanske aldrig upp igen.

torsdag 19 maj 2011

Slitmorsan

Tre nattamningar och uppstigning halv sex för andra dagen i rad. Frågan är om jag kan gå till kyrkis eller om jag riskerar att skrämma folk med min härjade uppsyn. Det kommer krävas mer smink än vanligt idag. That´s for sure.

Erikdagen

Odin heter Erik i andra namn och igår hade vi namnsdagsmellisfika (ja jag älskar hittepåord) för kusinerna.
Efter fikat hoppade barnen som vettvillingar i sängar. "Vi har party! Vi har party!", skrek Gustaf. Och det hade dem verkligen. Tills Odin slog huvudet i nattduksbordet.

tisdag 17 maj 2011

Marathonlöperskan och mjölkfabriken

Efter middagen igår åkte Mats till sågen i Skeberg för att få hjälp att såga golvplank. Mamma kom hit med underbart söta jordgubbar och passade barnen medan jag sprang en runda tillsammans med Jonna. Jag kan inte tänka mig ett mer omaka springpar. En supertränad marathonlöperska och en otränad mjölkfabrik. Jonna hade redan sprungit över 2 mil när jag anslöt och hon fick ändå dra mig de sista stackars kilometrarna, men jag är nöjd bara att jag kommit igång igen, med stinna bröst och stela ben.

Pissväder är prima väder

Vilket underbart väder! Jag älskar det! Spöregn, 8 grader och mörkt som tusan. Nu har jag en bra anledning att inte rensa rabatten och tvätta fönstren. Dessutom verkar Alvar sova som en prins till regnets smatter, snart 3 timmar i vagnen på balkongen nu.

Kakorna var boven

Jag är den nya Lisbeth Salander och jag sitter på höga hästar nu. Alldeles själv har jag efter efterforskningar på internet lyckats klura ut hur jag ska få min blogg att fungera igen. Jag var tvungen att rensa cookies. Fråga mig inte vad, varför eller hur. Jag vet inte själv vad jag har gjort men jag är iallafall tillbaka.

måndag 16 maj 2011

Stora killen

Odin bodde hos sin farmor i helgen. Inte för att vi behövde barnvakt utan för att de skulle få umgås på tu man hand. Det gick naturligtvis galant. För Odin. Han grät och ville stanna kvar när vi hämtade honom. Jag, däremot, gick mest hemma och längtade. På lördagen fick jag lov att gråta en liten skvätt när jag var in på hans rum. Jag är mycket medveten om att jag är överdrivet blödig. Till viss del kan jag kanske skylla på amningshormoner och sömnbrist men inte bara. Det är tur att jag har en liten gnutta intellekt så jag vet att de måste få prova sina egna vingar och bli självständiga individer.

Utkastad

Blogger har gjort slut med mig. Jag kan inte logga in från vår dator och dessutom har inlägg oförklarligt försvunnit. Nu skriver jag från syrrans dator. Fortsättning följer...

torsdag 12 maj 2011

Huvudvärk

Jag har bett till vädergudarna om ruskväder i eftermiddag och de ser ut att hörsamma mig. Regn passar mig alldeles utmärkt för jag har huvudvärk och vill helst ligga i soffan, äta digestivekex och kolla på Lotta på Bråkmakargatan med Odin. Tidigare idag var det full fart däremot. Mamma var med till Kyrkis och innan var vi till mormor och morfars grav och planterade blommor. Efteråt mötte vi upp pappa och åt lunch på Siljan. Svisch så var den förmiddagen förbi.

onsdag 11 maj 2011

Blod, svett och tårar


När man är tröttare än tröttast får man blogga i punktform eller hur?
* Alvar börjar få sin första tand. Han har fått smaka smörgåsrån men var inte imponerad. Han äter fortfarande 2-3 gånger varje natt. Idag hade han t-shirt för första gången och vips blev han ännu äldre.
* Odin har ramlat på dagis och bitit ett rejält jack i tungan. Det rann blod till och med ur näsan men det ser ut att läka fint.
* Häggen har slagit ut och vi har köpt en superfin kamin som Mats hittade på blocket. Snart är det vinter igen.
* Vi har akut brist på sommarkläder men ska man inte svettas in sommaren eller var det tvärtom?

tisdag 10 maj 2011

Ibland kan en andra plats kännas som en seger

Kolla noga på den här bilden. Det är inte vilken bild som helst.DEN HAR KOMMIT TVÅA I EN FOTOTÄVLING! Bland 165 andra foton på temat "Bästa mammabilden" har det här fotot, på mig och Odin som myser efter Odins middagslur, valts ut och givit min lillasyster en välförtjänt och hedrande andraplats. Jag känner mig inte det minsta besviken över att vi inte vann för ibland kan en andra plats kännas som en seger. Fotot på mig och Odin publiceras i ICA-kuriren vecka 21.

söndag 8 maj 2011

Åsleden

Valet stod mellan folkgytter och en bergstopp. Men egentligen var det aldrig någon diskussion. Valet var lätt.

lördag 7 maj 2011

En fjärdedels helg

Imorse sminkade jag över spåren efter den gångna natten......slog in mina egenhändigt (!) gjorda vimplar i ett paket...
...och gick till det gravida födelsedagsbarnet Michaela.
Där bjöds vi som vanligt på massor av godsaker.
Odin hade kul med jämngamla barn och nymodiga leksaker.
Jonna och...
...resten av syjuntan (som slutat sticka och sy) var också där.
Väl hemma blev det en sen lunch bestående av tacotoast.
Det var halva min lördag. Den får 5 solar av 5 möjliga.

torsdag 5 maj 2011

Tvätt-tjuven

Jag står och spionerar i fönstret för att se vem som snott min tvättid. Pojkarna sover samtidigt, trötta efter en förmiddag på kyrkis, och trots att det är jätteskönt så går jag bara och väntar på att de ska vakna.
Nu knackade tvätt-tjuven på och gav sig tillkänna. Det var vår söta granntant med knallrött hår. Hon är förlåten.

onsdag 4 maj 2011

Fröken Fräken

Lika mycket som jag hatade mina fräknar när jag var yngre älskar jag dem nu. Jag ser mina prickar som ett säkert vårtecken och de får mig att se friskare ut på nåt vis. Tänk om jag hade vetat det när jag och en kompis försökte bleka bort dem med citron. Eller när grannpojken frågade om jag hade spottat snus i motvind.

Jag och Alvar har varit på lönesamtal idag, därav den något formella klädseln.

tisdag 3 maj 2011

Hoppe

Den här ekorren har halva släkten skitit ihop till. 25 märken från Serla toalett- och hushållspapper kostade den och vi har fått märken skickade ända från Lidköping. Men nu har Odin sin ekorre som han döpt till det något ologiska namnet - Hoppe Hare.

måndag 2 maj 2011

Vi firade våren

Efter en uppfriskande måndagspromenad i isvindar och frän dynglukt är jag nu redo att visa lite bilder från vår trevliga men ack så kyliga valborg. Vi var hos mamma och pappa där vi bland annat bjöds på grillat lamm från Hjortnäs och chokladtårta. Efter middagen gick vi till brasan men som tur var vaknade Alvar och blev otålig så jag fick gå hem innan jag frös ihjäl.